postheadericon Kiełki – bomba witaminowa na przedwiośniu

Kończy się zima i wszyscy z niecierpliwością oczekujemy wiosny, a co za tym idzie nie tylko ciepła i słońca, ale również nowalijek. Nowalijki kojarzą nam się z wiosna, słońcem i radością z życia. Jednak zanim jeszcze na grządkach pojawią się nowalijki trzeba czymś wspomóc organizm, który jest osłabiony po zimie i potrzebuje pomocy. Do czasu kiedy na nasze stoły trafią nowalijki trzeba wspomóc organizm w inny sposób, to znaczy zjadać codziennie porcję kiełek. Kiełki są bardzo bogate w składniki, ponieważ kiełek kiedy rośnie wyciąga z ziarna to co najlepsze, bowiem ziarno jest przechowalnią wszelkich składników potrzebnych rosnącej roślinie. W kiełkach są witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy, mikroelementy oraz makroelementy, czyli wszystko to czego organizm człowieka potrzebuje dla zdrowia a zwłaszcza na przednówku, kiedy organizm jest osłabiony i wypłukany po zimie z większości mikroelementów i witamin. W tym czasie bardzo polecane jest założyć na swoim parapecie miniogródek, w którym wykiełkować możemy zdrowe zielone korzonki, które wspomogą organizm w tym trudnym czasie. Nie wszystkie nasiona nadają się do tego aby je kiełkować, do nich należą ziarna, między innymi prosa, ryżu, ciecierzycy czy zółtej soi. Natomiast znacznie więcej nasion można kiełkować.

Leave a Reply

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Ratowanie pacjentówRatowanie pacjentów
      Bycie lekarzem nie należy do najłatwiejszych zawodów. Warto jest nawet zauważyć, że można takową profesję zaliczyć do jednych z najtrudniejszych na świecie. Nie chodzi tutaj już bowiem tylko i wyłącznie …
    • Rozwój nowoczesnych technologii medycznychRozwój nowoczesnych technologii medycznych
      Medycyna jest bardzo ściśle uzależniona w rozwoju od różnego rodzaju technologii inżynieryjnych oraz od rozwoju inżynierii. Nic więc dziwnego, że jeśli chcemy aby medycyna się rozwijała to musimy liczyć na …