postheadericon Kiełki – bomba witaminowa na przedwiośniu

Kończy się zima i wszyscy z niecierpliwością oczekujemy wiosny, a co za tym idzie nie tylko ciepła i słońca, ale również nowalijek. Nowalijki kojarzą nam się z wiosna, słońcem i radością z życia. Jednak zanim jeszcze na grządkach pojawią się nowalijki trzeba czymś wspomóc organizm, który jest osłabiony po zimie i potrzebuje pomocy. Do czasu kiedy na nasze stoły trafią nowalijki trzeba wspomóc organizm w inny sposób, to znaczy zjadać codziennie porcję kiełek. Kiełki są bardzo bogate w składniki, ponieważ kiełek kiedy rośnie wyciąga z ziarna to co najlepsze, bowiem ziarno jest przechowalnią wszelkich składników potrzebnych rosnącej roślinie. W kiełkach są witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy, mikroelementy oraz makroelementy, czyli wszystko to czego organizm człowieka potrzebuje dla zdrowia a zwłaszcza na przednówku, kiedy organizm jest osłabiony i wypłukany po zimie z większości mikroelementów i witamin. W tym czasie bardzo polecane jest założyć na swoim parapecie miniogródek, w którym wykiełkować możemy zdrowe zielone korzonki, które wspomogą organizm w tym trudnym czasie. Nie wszystkie nasiona nadają się do tego aby je kiełkować, do nich należą ziarna, między innymi prosa, ryżu, ciecierzycy czy zółtej soi. Natomiast znacznie więcej nasion można kiełkować.

Leave a Reply

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Czynniki sprzyjające powstaniu owrzodzeniu żołądkaCzynniki sprzyjające powstaniu owrzodzeniu żołądka
      Coraz więcej ludzi skarży się na bóle brzucha czy żołądka, jednak nie idziemy do lekarza, tylko łykamy specyfiki polecane nam czy to przez znajomych, ma zasadzie, że mi to pomogło, …
    • Alzheimer domy opiekiAlzheimer domy opieki
      O chorobie Alzheimera. Ten tekst opisze pokrótce, czym jest powszechnie znana już w dzisiejszych czasach choroba Alzheimera. Mam nadzieję, że dzięki temu krótkiemu artykułowi niektórzy będą mieli lepsze pojęcie na …