postheadericon Naturalne substancje słodzące

Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, ani porannej kawy czy herbaty bez łyżeczki cukru. Jednak dietetycy, będąc przeciwnikami białego cukru, przestrzegają przed jego nadużywaniem, wskazując szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla osób, które zbyt dużo słodzą lub w nadmiarze spożywają słodycze. Warto więc zastanowić się nad innymi substancjami, będącymi mniej szkodliwymi dla organizmu, a jednocześnie o podobnym smaku. Oczywiście nie mówimy tutaj o słodzikach, a produktach pochodzenia naturalnego. Doskonałym więc rozwiązaniem może okazać się na przykład miód pszczeli, który dodany do herbaty, wzmacnia odporność, ale może być stosowany także przy wyrobach domowych pyszności. Mniej popularną stanowi roślina zwana stewią, która to jest bardziej słodsza od sacharozy, a jednocześnie posiada znacznie mniej kalorii. Dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Podobnie funkcje i właściwości posiada produkowana z afrykańskiej rośliny taumatyna (jednak ze względu na pochodzenie, koszta jej produkcji są droższe).

Leave a Reply

Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Śmierć naszego pacjentaŚmierć naszego pacjenta
      Praca w szpitalu jest dla każdego lekarza niezwykle wyczerpująca. Warto zauważyć, że stajemy się wtedy odpowiedzialni za każdą osobę, którą leczymy i powinniśmy zapewnić jej godziwe warunki do tego, aby …
    • Jedzenie w pośpiechuJedzenie w pośpiechu
      Zapewne niejednokrotnie słyszeliśmy o tym, że jedzenie w pośpiechu jest niewskazane i zupełnie niezdrowe. Warto jest jednak zwrócić na to szczególną uwagę i naprawdę wziąć sobie owe przestrogi do serca. …