postheadericon Naturalne substancje słodzące

Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, ani porannej kawy czy herbaty bez łyżeczki cukru. Jednak dietetycy, będąc przeciwnikami białego cukru, przestrzegają przed jego nadużywaniem, wskazując szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla osób, które zbyt dużo słodzą lub w nadmiarze spożywają słodycze. Warto więc zastanowić się nad innymi substancjami, będącymi mniej szkodliwymi dla organizmu, a jednocześnie o podobnym smaku. Oczywiście nie mówimy tutaj o słodzikach, a produktach pochodzenia naturalnego. Doskonałym więc rozwiązaniem może okazać się na przykład miód pszczeli, który dodany do herbaty, wzmacnia odporność, ale może być stosowany także przy wyrobach domowych pyszności. Mniej popularną stanowi roślina zwana stewią, która to jest bardziej słodsza od sacharozy, a jednocześnie posiada znacznie mniej kalorii. Dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Podobnie funkcje i właściwości posiada produkowana z afrykańskiej rośliny taumatyna (jednak ze względu na pochodzenie, koszta jej produkcji są droższe).

Leave a Reply

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Moda na odchudzanieModa na odchudzanie
      Dzisiaj liczy się przede wszystkim wygląd zewnętrzny. Nikogo nie obchodzi wnętrze w świecie konsumpcji. Oczywiście ma to też wpływ na ludzi i na metody odchudzania. Stawiamy przede wszystkim na szybkość …
    • Diety wśród gwiazdDiety wśród gwiazd
      Jeśli chodzi o celebrytów, powszechnie są oni uznawani za ideały. Ludzie często kreują znane osoby na kogoś, kto jest bezbłędny, nigdy się nie myli i pod każdym względem jest nieskazitelny. …