postheadericon Naturalne substancje słodzące

Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, ani porannej kawy czy herbaty bez łyżeczki cukru. Jednak dietetycy, będąc przeciwnikami białego cukru, przestrzegają przed jego nadużywaniem, wskazując szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla osób, które zbyt dużo słodzą lub w nadmiarze spożywają słodycze. Warto więc zastanowić się nad innymi substancjami, będącymi mniej szkodliwymi dla organizmu, a jednocześnie o podobnym smaku. Oczywiście nie mówimy tutaj o słodzikach, a produktach pochodzenia naturalnego. Doskonałym więc rozwiązaniem może okazać się na przykład miód pszczeli, który dodany do herbaty, wzmacnia odporność, ale może być stosowany także przy wyrobach domowych pyszności. Mniej popularną stanowi roślina zwana stewią, która to jest bardziej słodsza od sacharozy, a jednocześnie posiada znacznie mniej kalorii. Dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Podobnie funkcje i właściwości posiada produkowana z afrykańskiej rośliny taumatyna (jednak ze względu na pochodzenie, koszta jej produkcji są droższe).

Leave a Reply

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Kontrola ciśnienia
      Jeśli chce się zachować zdrowie przez długi czas, zdecydowanie powinno się dbać o to, aby regularnie sprawdzać wysokość ciśnienia. Jeśli będzie się to kontrolowało, można będzie uniknąć wielu chorób serca. …
    • Ortezy kończyn górnych Poznań
      O ortezach. W dzisiejszym tekście postaram się opisać krótko i przystępnie, czym są ortezy. Mam nadzieję, że temat zainteresuje jak najwięcej czytelników, gdyż jest to kwestia bardzo przydatna w codziennym …