postheadericon Naturalne substancje słodzące

Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, ani porannej kawy czy herbaty bez łyżeczki cukru. Jednak dietetycy, będąc przeciwnikami białego cukru, przestrzegają przed jego nadużywaniem, wskazując szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla osób, które zbyt dużo słodzą lub w nadmiarze spożywają słodycze. Warto więc zastanowić się nad innymi substancjami, będącymi mniej szkodliwymi dla organizmu, a jednocześnie o podobnym smaku. Oczywiście nie mówimy tutaj o słodzikach, a produktach pochodzenia naturalnego. Doskonałym więc rozwiązaniem może okazać się na przykład miód pszczeli, który dodany do herbaty, wzmacnia odporność, ale może być stosowany także przy wyrobach domowych pyszności. Mniej popularną stanowi roślina zwana stewią, która to jest bardziej słodsza od sacharozy, a jednocześnie posiada znacznie mniej kalorii. Dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Podobnie funkcje i właściwości posiada produkowana z afrykańskiej rośliny taumatyna (jednak ze względu na pochodzenie, koszta jej produkcji są droższe).

Leave a Reply

Sierpień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Czy zdrowie jest ważne?Czy zdrowie jest ważne?
      Każdy człowiek w jakiś sposób chce dbać o swoje zdrowie, lecz nie zawsze jesteśmy w stanie zapobiegać niektórym chorobom. Nie zawsze domowe sposoby wystarczają aby obronić się przed ciężkimi wirusami …
    • Nowinki medyczneNowinki medyczne
      Wielu ludzi śledzi i wyszukuje w każdym środku przekazu publicznego wszelakich nowinek dotyczących medycyny w Polsce. Ludzie od zarania wieków walczą z chorobami, które nękają człowieka od lat. Wiele chorób …