postheadericon Naturalne substancje słodzące

Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, ani porannej kawy czy herbaty bez łyżeczki cukru. Jednak dietetycy, będąc przeciwnikami białego cukru, przestrzegają przed jego nadużywaniem, wskazując szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla osób, które zbyt dużo słodzą lub w nadmiarze spożywają słodycze. Warto więc zastanowić się nad innymi substancjami, będącymi mniej szkodliwymi dla organizmu, a jednocześnie o podobnym smaku. Oczywiście nie mówimy tutaj o słodzikach, a produktach pochodzenia naturalnego. Doskonałym więc rozwiązaniem może okazać się na przykład miód pszczeli, który dodany do herbaty, wzmacnia odporność, ale może być stosowany także przy wyrobach domowych pyszności. Mniej popularną stanowi roślina zwana stewią, która to jest bardziej słodsza od sacharozy, a jednocześnie posiada znacznie mniej kalorii. Dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Podobnie funkcje i właściwości posiada produkowana z afrykańskiej rośliny taumatyna (jednak ze względu na pochodzenie, koszta jej produkcji są droższe).

Leave a Reply

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • By zdrowym byćBy zdrowym być
      Marzeniem nie jednego człowieka na tej ziemi jest przede wszystkim to, aby zawsze mieć dobre zdrowie. Niestety, ale niejednokrotnie dochodzi do takich sytuacji, kiedy to ludzie mają naprawdę poważne problemy …
    • Dieta 1200 kalorii dla konsekwentnych i cierpliwychDieta 1200 kalorii dla konsekwentnych i cierpliwych
      Dieta 1200 kalorii jest ceniona i realizowana chętnie przez organizatorów wczasów dla osób odchudzających się. Pozwala usunąć 2-3 kilogramy w ciągu tygodnia, ale wymaga konsekwencji po powrocie do domu. Wymaga …