postheadericon Naturalne substancje słodzące

Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, ani porannej kawy czy herbaty bez łyżeczki cukru. Jednak dietetycy, będąc przeciwnikami białego cukru, przestrzegają przed jego nadużywaniem, wskazując szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla osób, które zbyt dużo słodzą lub w nadmiarze spożywają słodycze. Warto więc zastanowić się nad innymi substancjami, będącymi mniej szkodliwymi dla organizmu, a jednocześnie o podobnym smaku. Oczywiście nie mówimy tutaj o słodzikach, a produktach pochodzenia naturalnego. Doskonałym więc rozwiązaniem może okazać się na przykład miód pszczeli, który dodany do herbaty, wzmacnia odporność, ale może być stosowany także przy wyrobach domowych pyszności. Mniej popularną stanowi roślina zwana stewią, która to jest bardziej słodsza od sacharozy, a jednocześnie posiada znacznie mniej kalorii. Dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Podobnie funkcje i właściwości posiada produkowana z afrykańskiej rośliny taumatyna (jednak ze względu na pochodzenie, koszta jej produkcji są droższe).

Leave a Reply

Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Specjalistyczne badania
      Muszą one zostać wykonane, jeśli tylko dany pacjent ma być odpowiednio zdiagnozowany. Na podstawie takich badań możliwe jest podejmowanie decyzji o dalszym leczeniu. Medycyna właśnie składać się z takich specjalistycznych …
    • Odpowiednia dieta
      Zdrowe odżywianie ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie. Każdy z nas codziennie potrzebuje dawki dobrego jedzenia, witamin i minerałów. Taki tryb życia świetnie wpłynie na nasz …