postheadericon Naturalne substancje słodzące

Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, ani porannej kawy czy herbaty bez łyżeczki cukru. Jednak dietetycy, będąc przeciwnikami białego cukru, przestrzegają przed jego nadużywaniem, wskazując szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla osób, które zbyt dużo słodzą lub w nadmiarze spożywają słodycze. Warto więc zastanowić się nad innymi substancjami, będącymi mniej szkodliwymi dla organizmu, a jednocześnie o podobnym smaku. Oczywiście nie mówimy tutaj o słodzikach, a produktach pochodzenia naturalnego. Doskonałym więc rozwiązaniem może okazać się na przykład miód pszczeli, który dodany do herbaty, wzmacnia odporność, ale może być stosowany także przy wyrobach domowych pyszności. Mniej popularną stanowi roślina zwana stewią, która to jest bardziej słodsza od sacharozy, a jednocześnie posiada znacznie mniej kalorii. Dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Podobnie funkcje i właściwości posiada produkowana z afrykańskiej rośliny taumatyna (jednak ze względu na pochodzenie, koszta jej produkcji są droższe).

Leave a Reply

Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Osrodek leczenia alkoholizmuOsrodek leczenia alkoholizmu
      Z alkoholizmu można się wyleczyć. Alkoholizm to choroba, dlatego niezwykle istotna wydaj się być profilaktyka. Łatwość dostępu do trunków oraz przyzwolenie społeczne nie sprzyjają walce z tym poważnym problemem społecznym. …
    • Jakie kupić suplementy diety?Jakie kupić suplementy diety?
      Aktualnie na rynku możemy znaleźć dosłownie wszystko, czego tylko nam potrzeba. Nie musimy szukać w sklepach interesujących nas rzeczy. Często sytuacja bywa taka, że stoimy w sklepie i totalnie nie …