postheadericon Naturalne substancje słodzące

Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, ani porannej kawy czy herbaty bez łyżeczki cukru. Jednak dietetycy, będąc przeciwnikami białego cukru, przestrzegają przed jego nadużywaniem, wskazując szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla osób, które zbyt dużo słodzą lub w nadmiarze spożywają słodycze. Warto więc zastanowić się nad innymi substancjami, będącymi mniej szkodliwymi dla organizmu, a jednocześnie o podobnym smaku. Oczywiście nie mówimy tutaj o słodzikach, a produktach pochodzenia naturalnego. Doskonałym więc rozwiązaniem może okazać się na przykład miód pszczeli, który dodany do herbaty, wzmacnia odporność, ale może być stosowany także przy wyrobach domowych pyszności. Mniej popularną stanowi roślina zwana stewią, która to jest bardziej słodsza od sacharozy, a jednocześnie posiada znacznie mniej kalorii. Dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Podobnie funkcje i właściwości posiada produkowana z afrykańskiej rośliny taumatyna (jednak ze względu na pochodzenie, koszta jej produkcji są droższe).

Leave a Reply

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Dieta dobra dla zdrowiaDieta dobra dla zdrowia
      Taka dieta przede wszystkim jest dobierana przez dietetyka. Jeśli on ustali dietę dla nas, można będzie być pewnym, że w żadnym aspekcie nam ona nie zaszkodzi. Będzie można cieszyć się …
    • Zdrowie a wysiłek fizycznyZdrowie a wysiłek fizyczny
      Zdrowie bardzo ściśle się wiąże z wysiłkiem fizycznym, a dlaczego, poniżej znajdziemy odpowiedź. Otóż osoba, która ma siedzący tryb pracy, nie ma jak spalać kalorii, które spożyła podczas dnia. W …